Vélemény a foglalkozásokról


Ha úgy érzem meghaladja az erőmet a rám váró feladat és kezdek kicsit kétségbe esni...

 Előbányászom gondolataim mélyéből mit is mondott Marika?

Azt,hogy a gerinc megtámasztása a törzsizmok által azt is eredményezi,hogy az egész szervezetünk működése,minden éltető anyaggal való ellátottsága javul.

 Ilyenkor fokozottabban igyekszem a gerinctornán tanultakra törekedni.

Annak megfelelően működtetni a megfelelő izmokat és fenntartani az optimális testtartást.

Már többször ért kellemes meglepetés a nap végén,hogy lett elegendő energiám és nyugalmam a feladat elvégzéséhez.

Ha úgy érzem,hogy nagyon fáj pl jobb oldalt a nyakam és vállam és kisugárzik a hátamba és gond a megmozdulás már több hete és Marika megkérdezi jól vagyok e...

Én panaszkodom.

Ő megnézi merre mennyit mozdul a nyakam és elmondja milyen egyszerű és rövid speciális mozdulatot végezzek a nyakammal kezdetben két óránként.

Már 1-2 nap alatt csökken a fájdalom és fokozatosan két hét alatt rendbejött.

Mi is történne velem Marika tudása és segítőkészsége nélkül?

  a.,Telefonon időpontot kérek a háziorvostól.

  b.,Kb két hét múlva vagy azonnal és soronkívül talán beférek a mai vagy holnapi rendelésbe több órás várakozással.

  Kapok egy beutalót a reumatológiára. Ismét a., és b., pont csak reumatológia és 1-2 hónap.

 Azonnal kaphatok receptet egy jó erős tablettára aminek az ára sem gyenge.

Beutalót fizikoterápiára esetleg még gyógytornára is.

10-15 alkalommal több órát fordítok utazásra,várakozásra,kezelésre.

 Gyógytornán felszínesen mozgatom magam és sosem tudom meg,hogy milyen a testbarát testtartás és a mindennapi mozdulatok jó kivitelezése amik nagy mértékben megelőzik vagy gyógyítják sokféle fájdalmunkat.

 Gabi

Kiegyenesedett ágyéki szakasz következménye

 1997-ben egy baleset miatt az 5-6 csigolyák közötti porckorong megsérült, 3 hónapig voltam betegállományban. A baleset után csigolyanyúlvány törést állapítottak meg - talán 7-es csigolyán, nem emlékszem, ez minimális tünetekkel járt.

     A járóképtelenség tipikus ülőideg érintettség miatt jelentkezett (CT-vel igazolt porckorongsérv), szerencsére a pár hónapos fekvés után fizikoterápiával javítani lehetett, megtanultam járni, majd újra futni. A továbbiakban 2010-ig évente egy fizikoterápiás kúra rendben tartott.

       A későbbiekben (2005) valószínóleg fizikai túlterhelés és munkahelyi stressz miatt a pár hónapos betegállomány és a gyógyulás hasonló módon megismétlődött.

A továbbiakban 2010-ig évente egy fizikoterápiás kúra rendben tartott, éveken át rendszeres heti egy hát masszázzsal.

A futással 2015-ig félmaratonok után a 30 km-es távig jutottam versenyen.

      2016 tavaszán szintén túler!7;ltetés (emelés) miatt sántultam meg, el!7;z!7;leg rendszeresen voltak a kisebb nagyobb "lábhúzással" járó periódusok. 

      1996-ban túlerőltetés miatt a bal kezemet mozgató idegek gerincb!7;l kilép!7; részén ideggyulladás alakult ki, hosszú próbálkozások után ambuláns infúziós kezeléssorozattal (szteroid gyulladáscsökkentők, görcsoldók) hoztak helyre.

       Pár évvel ezel!7;tt a volt osztálytársam kivizsgált az ORFI-ban, azt derítette ki, hogy nemcsak az 5-6 közötti porckorongok érintettek, hanem több is, az id!7;nkénti sántaság pedig "gyöki fájdalom" miatt jelentkezik, azaz nemcsak a megszokott lumbágó szerepel a repertoárban. Szerinte az az oka, hogy nemcsak porckorong sérveim voltak, hanem a két csigolya közötti távolság csökkent, összelapult a porckorong. Szerinte: ne fussak.

       A gerinctorna során a gyakorlat egyes elemeivel azt hiszem óvatosan kell bánnom, mert széls!7; helyzetben éles fájdalom jelentkezik néha.

       Plusz adalékok: gyerekkorban lábközépcsont törés, kamaszkorban térdhajlatban izomsérv, kilencvenes években keresztszalag szakadás, több porcleválás éjszakai futások közbeni zakózásoktól, tibialis posterior enthesopathia, achilles gyulladás, tavaly meg a manikűr fűnyíróval - a jobb lábam egy tanulmány (alanya lehetne).Szintén plusz: gerincferdülés, gyerekkor óta. Csökkent lumbális lordózis - ahogy te is megállapítottad.

 Gerinctorna

   Utólag is hihetetlen módon stabilizálta a helyzetemet, a jobb lábam hiányai ellenére el tudtam kezdeni futni.

A gyakorlatok eredményeképpen a legutóbbi (f$9;nyírós) baleset miatti aszimetrikus terhelés ellenére a derék-problémákat kompenzálni tudom.A "kobra" gyakorlat bevetésével az egyébként potenciálisan problémás tüneteket meg tudok szüntetni.

    A gyakorlatok sorban történ!7; elvégzése során gyakori élményem az, hogy A-ból B-be jutottam: van amikor menet közben érzem is, hogy valami halkan roppan és a helyére kerül, a gyakorlatok elején végzett "kobra" közben enyhén fáj a derekam, a gerinctorna óra vége felé ugyanez a gyakorlat kifejezetten kellemes.

    A futások után el!7;fordul, hogy derékfájást tapasztalok, annak ellenére, hogy próbálom a medencémet megfelel!7;en tartani (a csökkent homorulatot növelni). Amióta gerinctornára járok, az ilyen jelleg$9; derékfájdalom csak átmeneti, egy-két "kobrával" helyre tudom hozni.

     Lehet, hogy a gerinctorna segítségével "csak" kompenzálni fogom tudni a problémáimat, de az is lehet, hogy apránként a kötött csíp!7;m is fog javulni - a "Z" alakú ülésben történt csíp!7;billentéses gyakorlatot el!7;ször képtelen voltam elvégezni, kés!7;bb csak rövid ideig bírtam, most már sokkal hosszabb ideig és kevesebb fájdalommal.

Lehet, hogy a derék problémáim is tovább csökkennek, mindenesetre már megkezd!7;dött egy ilyen javulás, csökkent a bajok megjelenésének gyakorisága, és a jelentkez!7; derékfájás vagy lábba kisugárzás átmeneti, egyre rövidebb ideig tart.

    Sajna van kivétel - fogadott fiam esküv!7;je utáni rock-and-roll és kialvatlanság következtében - derékfájás, tegnap emiatt nem mertem elmenni a Székely Kapu Futás-ra.

Viszont egy nap alatt túl lettem rajta - a korábbi évek forgatókönyve teljesen másképpen nézett volna ki ilyen esetben.

 Üdvözlettel: István

Ildikó vagyok,

 

 

 

 

 

 

és úgy gondoltam ha leírom az esetemet, mások is okulhatnak belõle, és lelkes hívei lesznek (mint én is) a módszerednek. Az esetem régtõl datálódik, kb 40 éves koromban kezdõdtek a problémáim a gerincemmel. Több-kevesebb ideig tartó ugynevezett "becsipõdéseim" voltak. Ez a problémám tavaly újra elõjött, és 2 hónapig tartó, irtózatos fájdalmaim voltak. Nem segítettek az orvosok által elõírt gyógyszerek. Ekkor határoztam el, hogy mást fogok kipróbálni. Beiratkoztam elõször a gerinctanfolyamodra, ahol úgymondd "megvilágosodtam" majd azóta gerinctorna óráidra járok.

 

 

 

A következõkrõl tudok beszámolni, egy hónap után:

 

 

 

- A nyaki gerincproblémám szelidült! (Már meg tudok fõzni egy 3 fogásos ebédet hátfájás nélkül.)

 

 

 

- Volt egy sarok, és boka fájdalmam, ami miatt úgy sántikáltam, mint egy öregasszony (65 éves vagyok) Na ez teljesen elmúlt.

 

 

 

- Elég erõs egyensúlyi problémáim, mára lanyhultak, sokkal könnyübbnek, fittebbnek érzem magam. (képes lettem az karolva unokámat lépcsõn fel-le menni.)

 

 

 

Szóval köszi Marika! Azt hiszem még sokáig fogok az óráidon felfrissülni!

 

 

 

Három hónap alatt...

 

Kedves Marika! Három hónap telt el azóta,hogy a gerincterápia tanfolyam után rendszeresen járok a gerinctornáidra. Év elején elkeserít!7;; állapotban voltam, szédültem és el!7;sz!7;r hányingerem volt a fejem mozgatása közben. Mára elmúlt teljesen a szédülésem és hányingerem is. A napokban a telet ki$9;zvén a portánkról hosszúnyel$9;; súrolókefével lesikáltam a jeges tél csúnyaságait a házunk körüli betonról. Ahogyan T!7;led tanultam: egyenes hát,has és hátizom! Végig eszemben volt a helyes tartás. A világon semmi bajom nem lett.Még utóhatását sem éreztem. Ahogy az órádon mondtad: ezért vagyok én itt és ezért csinálom. Már érzem a gerincem körüli izmokat így az óráidon egyre tudatosabban csinálom már a gyakorlatokat. Még nagy bátran a gerinctánccal is próbálkozom /kisebb sikerrel/, de nem adom fel. A sete-sutaságból majdcsak felegyenesedem ,mint a Kejfel Jancsi baba.-ahogy  mondtad. B!7;ven van még hova fejl!7;dnöm.

Köszönöm a munkádat és a sok segítséget. Bírd még sokáig energiával,mert van értelme a napról napra való tör!7;désednek.

Szeretettel: Kné K Györgyi    

Sokszor eszembe jut....

2015 október eleje óta járok a gerincterápiádra, hetenként kétszer. Fantasztikus a változás, amit tapasztaltam, fokról-fokra javult az állapotom. Ott tartok, hogy a régebbi idõkhöz képest, amikor naponta, vagy másnaponta vettem be a Voltarent, most már alig nyúlok a tablettákhoz. (sõt, nem is vettem be már hetek óta). A kórusban végig tudok állni egy koncertet, régebben közben nagyon erõs fájdalmakkal küszködve (derékvédõvel!) tudtam csak énekelni. Hála a „trükköknek”, amit tanácsoltál, a napközbeni testtartásról, fáradtság esetén a nyújtásról,  lazításról,  a reggeli felkeléskor a merevséget oldó pár perces tornákról. Már kimondottan hiányzik, amikor nem tudok valami miatt eljutni az órákra.A térdem lépcsõjáráskor (lefelé fõleg) még fáj, idõváltozáskor is néha, de érzem a javulást,ebben is.

Sokszor jut eszembe napközben is, hogy a testtartásomat korrigáljam, akár ülök , akár állok, vagy gyalogolok. Köszönöm Marika, az odafigyelésedet, az egyéni segítségeket és igazításokat az órákon. Ilyesmivel nemigen találkoztam eddig, a különbözõ gyógytorna-foglalkozásokon.

Szeretettel üdvözöllek: B.Ú. Ibolya

Gerincterápia tanfolyam után

Köszönöm a gerincterápia tanfolyamod utáni záró soraidat és azt a sok értékes információt,amit átadtál nekünk hat órában.

Ezentúl a finom lekváros fánkról biztosan eszembe jut majd,hogy komoly panaszaimmal jó helyre kerültem.Karácsonykor a függöny feltevése volt az i-re a pont,hogy lépnem kell.Éppen megérkezett a Wekerlei Újság ,amiben olvastam a hirdetésedet. A fejem elõre –hátra billentésekorúgy szédültem,hogy megfordult velem a szoba. Erõs hányinger kíséretében. A kis unokámért mentem az iskolába és ahogy lehajoltam hozzá, majdnem ráestem.A tanfolyam alatt el is kezdtem a gerinctorna óráidra járni.Az elsõ két órán rettenetesen szédültem és késõ estig  erõs hányingerem volt.Nem adtam fel ,tovább jártam és a 4. gerinctorna után elmúlt a szédülésem.A hányingerem is 80%-ban javult.   A merevségem gyengén oszlik.Nekem minden órád kifejezetten jól esik. Csendes vagy és türelmes ami a halk zenével együtt is egy terápia.Ezt azért írom le,mert tán a kedves férjed is elolvassa és a véleményemnek nyoma marad.Érzem,hogy használnak a gyakorlatok,bár minden alkalommal,mint a  tyúkocska a kukoricát úgy csipegetem fela sok-sok gyakorlat közül a könnyebbeket. Látva a  régebbi résztvevõket biztos vagyok benne,hogy jó helyre tettem le a bizalmamat és helyes irányba léptem.

Mindenkinek ajánlom,aki gondolkodik rajta hiszen a tanfolyam lényege volt,hogy  „add tovább”.Ez a rendszeres testi-lelki karbantartás az egészségünkre és a közérzetünkre egyaránt jól érezhetõ eredményt produkál.

További munkádhoz nagyon jó egészséget kívánok még hosszú évekig

Köszönettel és szeretettel: Kné K.Györgyi      Wekerlérõl

Karácsonyi levél

Szia Marika!

Idén már nem tudok részt venni az óráidon, ezért szeretném megköszönni az egész éves munkádat és az összes szuper okosságot, amit átadtál nekünk :).

Valószínûleg (remélhetõleg) nem vagyok egyedül azzal, hogy a nap 24 órájában nagyon igyekszek figyelni minden mozdulatomra, állandóan pörögnek a fejemben a mondataid, hogy éppen melyik élethelyzetben mikor, hogy kéne viselkednie a testemnek és azonnal váltok, ha észreveszem a hibát. Van persze olyan is, hogy a kanapén durván kitekert pózban tunyulok :), ilyenkor biztos csuklasz :), mert nem is mindig mozdulok meg, de legalább azonnal eszembe jutsz :))). Alvás közben totál fordítva használtam a párnát régebben, hason párna nélkül, háton párnával, de a hónapok alatt - nem könnyen, de - berögzült a helyes alvásmód.

Nyilván tökéletes már nem leszek semmilyen módon, fõleg nem ennyiféle betegséggel, de legalább elmondhatom, hogy teszek ezt-azt minimum a stagnálás érdekében és még egyszer nagyon köszönöm ezt a sok segítséget, támogatást.

 Kívánok Neked és családodnak boldog, békés, némi pihenéssel fûszerezett  :)) ünnepeket és sok erõt, türelmet, jó egészséget az új évhez! Andi  2016 december 18. 

Hol is kezdjem?

 Kedves Marika!  Szeretném az örömömet megosztani Veled. Egy éve járok hozzád gerinctornára, hetente két-három alkalommal.   Szükségét érzem, hogy megköszönjem Neked a testemben észlelt változásokat.  Sok-sok panaszom volt még tavaly, de ezek mind megszûntek, hála a gerinctornának. Igaz, már elmúltam 65 éves, de kiválóan érzem magam és semmim nem fáj – még reggel sem!

tovább...

Munkahelyi körülmények hatása

38 éves vagyok, 13 éve ülõ munkát vègzek, otthon rendszeresen tornázom. Problémám enyhe nyaki fájdalommal kezdõdött, aminek nem tulajdonítottam jelentõséget, hiszen máskor is elõfordult már, - úgy gondoltam - rossz alvási pozíciò miatt. Ez az állapot másfèl hètig tartott, majd hirtelen átváltott erõs tarkó, egy nappal késõbb pedig igen erõs bal oldali fejfájássá.

tovább...

Zongoramûvésznek készültem gyerek korom óta

16 éves korom óta voltak problémák az ízületeimmel. Kezem a sok zongoragyakorlástól vissza-visszatéro ínhüvelygyulladással kínlódott. Térdemre rendszeresen kaptam rövidhullám kezelést. (egy orvosno szerint a kisgyermekkori reumás láz hajlamosíthatott ezekre a betegségekre.) 10 éves korom óta készültem a zongoramuvészi  pályára, napi 4-5 óra gyakorlással, ami a sok ülés miatt  derék-és a  nyaki csigolyák elhasználódását is okozhatta.

tovább...

2015. szeptember

Most 61 éves vagyok. Kb 26 éves koromban kezdett el fájni a derekam, amikor terhes voltam. Kisebb mértéku gerincferdülésem van már kicsi korom óta.Ahogy teltek az évtizedek hozzáadódott a hátfájás, derékfájás térdfájás. Sok-sok stressz ért, amibol általános szorongás lett. 

tovább...

2014. január - Már jól vagyok....

Amikor Marika felkért, hogy meséljem el gerincproblemam tortenetet azon töprengtem mikor is kezdodött az egész es rájöttem, hogy nagyon fiatalon. 15-16 eves lehettem, amikor egyszer csak 1.72 magas lettem es borzasztóan zavart, hogy mindegyik fiú, aki nekem tetszett alacsonyabb volt nálam.

tovább...

A derekam története

Kb 7-8 évvel ezelott kezdodött a derékfájás nálam. Viszonylag gyorsan, néhány hónap alatt nagyon eros derékfájásom lett, a lábakba kisugárzó fájdalommal. Spontán jött, spontán ment. Hol az egyik,  hol a másik oldalon éreztem. Néha annyira erosen fájt, hogy volt rá példa hogy reggel csak segítséggel tudtam fölkelni az ágyból.

tovább...

 ...és ez nem csoda!

43 éves vagyok és 30 éves korom óta vannak derékfájdalmaim, amelyek ritkán jelentkeztek, így nem foglalkoztam vele. Ez év elején lett elviselhetetlen a fájdalom, amelyet nem is a derekamban éreztem, hanem a medencémtol kezdve a jobb lábamon végig. Délutánra már nem tudtam egy helyben állni, várakozni, de már a menés is állandó fájdalommal járt.

tovább...

Nyakfájdalmam

Az elmúlt évben, nyaki gerincsérv miatt heteken keresztül igen nagy fájdalmam volt, mely kisugározott a jobb karomba. Minden infúziós, gyógyszeres, fizió - ill. fizikoterápiás segítséget igénybe véve is csak lassan enyhültek a tüneteim. A nyaki terület fáradékonysága, merevsége, a fájdalom egy része továbbra is megmaradt.

tovább...

Fájt  a karom, vállam

Körülbelül 2 évvel ezelott kezdodtek a fájdalmaim a bal karomban. Eleinte csak ritkán, pár havonta jelentkezett a görcsös fájdalom, és nagyjából egy hét alatt el is múlt. Én a munkámra fogtam, óvodapedagógusként sokszor emelgetem a gyerekeket, gondoltam, megeroltettem.

tovább...

Már minoségi életet élek

A két gyermekem születése után, az amúgy is nem túl jó gerincem igen rossz állapotba került. Akkor szerencsémre vizitornával kevésbé fájdalmas állapotban hoztak. Jártam utána kezelésekre, és egyedi tornára is. De ahogy elkezdtem dolgozni erre már nem volt ido.

tovább...

 

 

 

 

 

 

 

tovább 

 

vissza

 

 
Romhányiné Kovács Mária:70/381-61-22 Romhányi Réka:70/945-08-96