Gerincterápiás mozgásprogramok


Amikor több százezer évvel az emberi faj õsei két lábra emelkedtek, olyan fordulópont következett be a törzsfejlõdésünkben, ami nyilvánvalóvá tette a kiemelkedésünket az állatvilágból. Ugyanakkor a testünk nem volt felkészülve ilyen óriási elõrelépésre. A gerincünk ugyan mestermû, de a két lábon járás, gravitációval szembeni terhelése, evolúciós méretekben nézve, még csak tegnap alakult ki.
Ennek következtében az emberi gerinc sérülékeny lett. A iparilag fejlett országokban a mozgásszegény életforma következtében – ha a náthás, influenzás megbetegedéseket figyelmen kívül hagyjuk- a gerincfájdalom okozza a legtöbb munkaidõ-kiesést. A gyenge test nap-, mint nap emberek millióinak rontja az életminõségét. Az egyre gyengülõ gerinc körüli stabilizáló izmok, erejét vesztett vázizmok nehezen tudnak megküzdeni a mindennapi terheléssel, pláne, ha idõszakonként extra súly nehezedik a testre: gyerekvállalás, lakásfelújítási munka, átmenet nélküli, hírtelen elkezdett edzések, stb...

A megoldás a mozogás, mely életet lehel a testbe. A tudatosan, fokozatos terheléssel felépített edzésprogram erõvel, energiával járja át minden izmunkat, mely a szellemet építõ módon szolgálja.
Rajtunk múlik, hogy a testünk hány önfeledt, magabiztos évet ad számunkra.

Minden edzéstevékenység azt segíti, hogy erõsebbek, fittebbek legyünk, jól érezzük magunkat a saját bõrünkben. Mégis érdemes szem elõtt tartani a fokozatosság és az ésszerûség elvét, ugyanis minden mozgásformát lehet jól és rosszul végezni.
Minél inkább hangsúlyt fektetünk a gerinc védelmét szolgáló technikák megismerésére, elsajátítására, annál inkább biztonságban érezheti magát a testünk. Ezeknek az ismeretében egyre kiszélesedik azoknak a sportolási lehetõségeknek a köre, melyeket a gerinc minimális terhelésével végezhetünk.
Ha viszont mindezeket figyelmen kívül hagyjuk, az egyenetlen terhelés és a mozgásszegény életforma következtében a csigolyák közötti porckorongok károsodása megnövekszik – fõleg, ha gerincdeformitás áll a háttérben –, a gerinc egyensúlya felbomlik és csak idõ kérdése, hogy kialakuljon valamilyen izomrövidüléssel, fájdalommal, érzéskieséssel… kísért gerincprobléma.

A Wekerlei Mozgás-mûhely olyan mozgásprogramokat ajánl vendégeinek, mely tudatosan felépítve a gerinc, test és a lélek szolgálatában áll.

- 3D scoliosis (Schroth féle) mozgásterápia
- Gerinctorna
- pilates
- gerinctánc
- BodyArt
- Alakformáló nyújtás
- Izomkontroll
- Mc Kenzie porckorong-rehabilitációs technika
- Jóga
- Tai chi
- Óvodás (VUK)  gerinctorna
Ezeknek a foglakozásoknak a mozgásanyagát csoportos (8 fõ felett), kiscsoportos (4-6 fõ) és egyéni foglakozás keretén belül is el lehet sajátítani.

 

vissza

 

 
Romhányiné Kovács Mária:70/381-61-22 Romhányi Réka:70/945-08-96